deurvanger

Wil je een deurvanger kopen, om zo een klapperende deur te voorkomen? Dat is een goede keuze, want een deurvanger zorgt voor veel meer rust in huis of op kantoor. Wij geven de 3 beste tips bij de aanschaf van een deurvanger, zodat jij de juiste keuze maakt.

1. Check welke deur je hebt

Allereerst is het handig dat je weet welke deur je hebt, zodat de deurvanger ook daadwerkelijk past. Elke deurvanger heeft weer een andere haak, deze kan je kiezen. Zo heb je een lage en hoge haak. Een hoge haak is geschikt voor gelijkliggende en opdekdeuren, een lage haak is geschikt voor terugliggende deuren. 

Wat zijn dit precies voor deuren? Een gelijkliggende deur ligt in het kozijn aan de deur gelijk. Een opdekdeur valt gedeeltelijk op het kozijn, de deur is wat naar voren geplaatst. Bij een terugliggende deur is dat precies andersom, dus het kozijn steekt uit en de deur valt terug. BIj de laatste twee liggen de deur en het kozijn dus niet gelijk.

Daarnaast zijn deurvangers geschikt voor deuren met een bepaald gewicht en eventueel een bepaalde breedte. Het deurgewicht is afhankelijk van de sluitkracht van de deurvanger. De breedte staat vaak aangegeven en anders past de deurvanger op elke deurbreedte. Bij de Dulimex deurvangers is dit maximaal 1250 millimeter. Zo weet je dus welke deurvanger je moet hebben.

2. Bepaal de sluitkracht

Bepaal daarnaast de sluitkracht die je nodig hebt. Dit is afhankelijk van het deurgewicht. Hoe zwaarder de sluitkracht, hoe zwaarder de deur dus mag zijn. Ook kan je bij sommige deurvangers kiezen uit 40, 80 of 100 kg. Let er wel op dat de trekkracht oftewel het openen van de deur ook zwaarder is bij een hogere sluitkracht.

Je hebt ook deurvangers met instelbare sluitsnelheid. Deze zijn geschikt voor gebouwen waar vandalisme of misbruik kan voorkomen, zoals scholen en gevangenissen. Ook kan deze in jouw eigen woning gebruikt worden, zodat je flexibeler bent in de toepassingsmogelijkheden. Zo kan je zelf bepalen hoe snel en hard de deur dichtvalt.

3. Kies de juiste kleur en model

Kies als laatste ook voor de juiste kleur en model. Wil je een deurvanger op een buitendeur of naar buitendraaiende deur plaatsen, dan kan je beter een RVS deurvanger aanschaffen. Die zal namelijk niet roesten bij regen. Meestal staat er ook bij de deurvangers aangegeven of ze voor naar buitendraaiende deuren geschikt zijn. 

Daarnaast kan je kiezen uit verschillende merken, zoals Dulimex en Dictator. Dit zijn weer verschillende modellen en bovendien kan je bij een Dulimex deurvanger de haak ook los bestellen. Ga je dus verhuizen, verbouwen of is de haak beschadigd, dan kan je eenvoudig een andere haak bestellen. Zo ben je dus niet onnodig veel kosten kwijt aan een nieuwe deurvanger. 

Dulimex heeft daarnaast weer andere modellen dan Dictator, dus je kan voor het model kiezen dat jij het mooiste vindt. Ook zijn deurvangers in diverse kleuren beschikbaar, namelijk wit, zwart en zilvergrijs. Op die manier kan je een deurvanger kiezen die bij jouw interieur en deur past. Een zwarte deurvanger past bijvoorbeeld goed bij een modern interieur. Daarnaast vallen ze hierdoor minder op en kan je een deurvanger in jouw smaak kiezen.