Een storing in je CV-ketel kan onverwacht en zeer lastig zijn. Niemand wil graag in de kou of zonder warm water zitten. Meer informatie over hoe je een storing kunt oplossen, vind je CV-ketel storing. In dit artikel bespreken we enkele veelvoorkomende oorzaken van een storing en geven we tips over hoe je zelf problemen kunt aanpakken, zodat je misschien geen professional hoeft in te schakelen. Door kennis op te doen over de basisprincipes van je CV-ketel kun je problemen snel identificeren en mogelijk zelfs voorkomen.
Veelvoorkomende oorzaken en oplossingen voor een CV-ketel storing
Een van de meest voorkomende oorzaken van een storing in de CV-ketel is een gebrek aan waterdruk. Als de waterdruk onder een bepaald niveau zakt, zal de ketel niet goed functioneren. Je kunt de waterdruk controleren op het display van de ketel. Staat de druk te laag, dan moet je mogelijk water bijvullen. Dit doe je door de vulslang aan te sluiten en de vulkraan open te draaien totdat de druk weer op het gewenste niveau is. Een andere veelvoorkomende oorzaak is een verstopte of defecte pomp. Als de pomp niet werkt, wordt het verwarmingswater niet goed door het systeem gepompt. Een eenvoudige manier om te controleren of de pomp werkt, is door te luisteren of je een zacht zoemend geluid hoort. Hoor je geen geluid, dan is de kans groot dat de pomp kapot is en vervangen moet worden.
Onderhoud en preventie van storingen aan je CV-ketel
Regelmatig onderhoud is belangrijk voor de betrouwbaarheid van je CV-ketel. Het is aan te bevelen om jaarlijks een onderhoudsbeurt te laten uitvoeren. Een technicus kan de ketel reinigen, onderdelen controleren en vervangen indien nodig. Hiermee verminder je de kans op onverwachte storingen aanzienlijk. Naast professioneel onderhoud kun je zelf regelmatig de filters en de ventilatieopeningen schoonmaken. Vervuilde filters kunnen de efficiëntie van de ketel aantasten en zelfs leiden tot storingen.