Interieur 4

Bij het inrichten van een huis komt veel bij kijken. Inrichten kan op basis van verschillende soorten interieurstijlen. Daarnaast kan ook gekozen worden voor een combinatie van interieurstijlen om bepaalde degelijke stijlen te ontkrachten. Als iemand zijn stijl nog niet in kaart heeft gebracht, kan er inspiratie worden opgedaan via tv-programma’s, woonmagazines of in showrooms in woonwinkels. Als een huis of pand nog leegstaand staat of als nog veel ruimte is voor verplaatsing, is het maken van een vlekkenplan handig. Hierna kan een schets worden gemaakt van hoe de inrichting van het huis eruit zal zien. Ook is het handig om hierbij een meubelplan te maken waarin het budget kan worden meegenomen. Hierna kunnen de meubels worden aangeschaft en kan het inrichten beginnen. Vaak wordt los van de interieurstijl nog persoonlijke items toegevoegd om het huis een eigen sfeer te geven.

Wat is een vlekkenplan?

Een vlekkenplan wordt beschreven als een overzichtelijke schets van hoe bijvoorbeeld ruimtes in een afdeling zullen worden ingedeeld.  Dit wordt meestal gedaan door een interieurontwerper. Deze houdt dan rekening met de beschikbare ruimte, de wensen en eisen en onderlinge relaties tussen afdelingen.

Door het maken van een vlekkenplan krijgt een plattegrond een betekenis. Op de plattegrond geven de “vlekken” aan waar elke ruimte voor dient. Ook worden looproutes en looprichtingen hierin meegenomen. Door een zogenaamde vlekkenplan zijn knelpunten goed te overzien. Hierom worden vaak meerdere concepten gemaakt door een interieurontwerper.

Wat is een meubelplan?

Na het maken van een vlekkenplan kan een meubelplan zorgen voor het algehele beeld. Hierbij worden op de aangewezen ruimtes de te plaatsen meubels opgenomen. Een meubelplan kan in verschillende vormen worden gemaakt, zoals een 3D-tekening. Dit zorgt voor een goed beeld van de inrichting. Daarnaast kan zoals boven vermeld is, het budget worden meegenomen in het indelen van de meubels. Ook hierbij kunnen verschillende concepten worden gemaakt om uiteindelijk het beste resultaat te kiezen.