Het maken van een goed doordacht tuinontwerp is je tijd meer dan waard. Een goed ontwerp zorgt er immers voor dat je tuin straks helemaal naar je zin is.
Of je nu een nieuwe tuin aanlegt of je bestaande tuin opnieuw inricht, er zijn een aantal belangrijke aandachtspunten waar je rekening mee moet houden. Welke aandachtspunten dat zijn, vertellen we je in dit blogartikel.
Begin met het inventariseren van je wensen en behoeften
Begin met het inventariseren van wat je wilt en nodig hebt in je tuin. Denk na over hoe je de ruimte wilt gebruiken. Wil je een plek om te ontspannen, een speelgebied voor de kinderen, ruimte om te rennen voor de hond, een moestuin, enzovoorts. Maak een lijst van je wensen en behoeften om een duidelijk beeld te krijgen van wat je in je tuin wilt.
Analyseer je tuin en maak een plattegrond
Bekijk je tuin goed en noteer de huidige situatie. Denk aan de grootte en vorm van je tuin, de ligging (noord, zuid, oost, west) en bestaande elementen zoals bomen, struiken, en schuttingen die in je nieuwe tuin op dezelfde plek blijven staan.
Maak een plattegrond en verwerk de elementen erin, vervolgens heb je een goed inzicht van waar en hoeveel ruimte er beschikbaar is om opnieuw invulling aan te geven.
Denk aan de indeling en structuur
Een goede indeling zorgt ervoor dat je tuin functioneel en aantrekkelijk is. Verdeel je tuin in verschillende zones, bijvoorbeeld een zithoek, een speelgebied en een moestuin. Gebruik paden, hagen en schuttingen om deze zones van elkaar te scheiden en structuur aan te brengen.
Voor wat betreft de structuur: je hoeft natuurlijk niet de verschillende zones van elkaar te scheiden. Het komt namelijk steeds vaker voor dat mensen aan rewilding doen. Dit betekent dat je de natuur meer zijn gang laat gaan, inheems beplanting gebruikt en de verschillende zones op een natuurlijke manier in elkaar laat overgaan.
Rewilding wordt ook veel door gemeentes toegepast. Het zorgt ervoor dat de onderhoudskosten dalen en de inheemse natuur zich kan herstellen. Het is dus zeker de moeite waard om rewilding te overwegen als je een ontwerp maakt voor jouw nieuwe tuin.
Kies de juiste planten
Planten spelen een belangrijke rol in je tuinontwerp. Tenminste, dat zou naar onze mening het geval moeten zijn. In het verleden zijn er namelijk veel mensen geweest die hun tuin hebben betegeld waardoor insecten en andere dieren minder voedingsbronnen en schuilplaatsen hebben. Denk bijvoorbeeld aan bijen die het bijzonder zwaar hebben gehad omdat ze immers niks hebben aan tuinen die compleet betegeld zijn. Ze hebben juist behoefte aan planten waar ze nectar uit kunnen halen.
Als je de beplanting gaat samenstellen, houd dan rekening met de verschillende seizoenen. Zorg voor een mix van langzaam groeiende en snelgroeiende beplanting en een goede balans tussen winterharde en seizoensbeplanting. Op die manier ziet je tuin er het hele jaar door aantrekkelijk uit.
Waterbeheer
Een belangrijk aspect in het tuinontwerp is het beheer van water. In Nederland hebben we immers steeds vaker te maken met hevige regenval, waardoor watermanagement een onmisbaar onderdeel is geworden van iedere tuin.
Het gaat daarbij niet alleen om het afvoeren van hemelwater, maar juist ook om het opvangen en bewaren van het water. Denk bijvoorbeeld aan een ondergronds bassin waarin je water kunt opvangen dat je later kunt gebruiken om de planten water mee te geven. Een eenvoudig, maar ook zeer effectief middel, is een regenton die je op de dakgoot aansluit.
Zelf een tuinontwerp maken of een tuinontwerp laten maken?
Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen, zijn er nogal wat aandachtspunten waarmee je rekening moet houden als je een tuinontwerp gaat maken. Dat is ook de reden waarom veel mensen ervoor kiezen om een tuinontwerp te laten maken en vervolgens ook tuinaanleg uitbesteden.
Een tuinontwerp laten maken kost doorgaans nog geen € 1.000,-. Ja, dat is een hoop geld, maar dan weet je wel dat er over alle aspecten van de tuin is nagedacht en dat je straks daadwerkelijk kunt vertoeven in jouw droomtuin.