Dit mag niet in het riool

Wat je niet in het riool mag/moet gooien

Als we denken aan het rioleringssysteem, vergeten we vrij makkelijk dat we niet zomaar alles door de gootsteen of het toilet mogen/moeten spoelen. Hoewel het vaak best verleidelijk is om afval eenvoudig even weg te spoelen, kan dit ernstige gevolgen voor het milieu en het rioleringssysteem hebben. We moeten ons dus bewust zijn van wat wel en wat niet in het riool terecht mag komen. In dit blog geven we belangrijke informatie over de zaken die je als particulier nooit in het riool terecht mag laten komen.

Vloeibare oliën en vetten

Hoe aantrekkelijk ook: giet geen gebruikte oliën en vetten na het koken of bakken in de gootsteen. Ze kunnen gemakkelijk stollen en verstoppingen veroorzaken in de leidingen, waardoor het afvoersysteem niet meer werkt en je de rioolservice moet bellen.

Chemische schoonmaakmiddelen

Agressieve chemicaliën, zoals bleekmiddel, verfverdunners of oplosmiddelen in het riool is ‘not done’. Ze zijn schadelijk voor het milieu en kunnen zelfs het drinkwater besmetten.

Medicijnen en drugs

Spoel nooit overtollige medicatie door het toilet. Medicijnen kunnen de watervoorziening vervuilen en schade toebrengen aan het waterleven.

Hygiëneproducten

Hygiëneproducten, zoals tampons, maandverband en vochtige doekjes mogen nooit worden doorgespoeld. Ze kunnen de afvoer en rioolleidingen verstoppen en bijdragen aan de vorming van zogenaamde “fatbergs.”

Kattenbakvulling:

Spoel kattenbakvulling nooit door het toilet Waarom niet? De kattenbakkorrels kunnen klei of siliconen bevatten, waardoor het rioolsysteem kan beschadigen en/of verstoppen.

Voedselresten

Voedselresten door de gootsteen spoelen is ook uit den boze. Gebruik hiervoor een groencontainer van de gemeente of een compostbak voor organisch afval.

Verf en verfresten

Als je verf en verfresten in het riool spoelt, komen er schadelijke chemicaliën in het water terecht. Dat is bedreigend voor het leven in rivieren en meren.

Haren

Het lijkt een futiliteit, maar een ophoping van haren in leidingen kan na verloop van tijd tot verstoppingen leiden. Probeer dat dus te voorkomen.

Wattenstaafjes en tandenstokers

Deze kleine voorwerpen als wattenstaafjes en tandenstokers kunnen gemakkelijk vast komen zitten in de leidingen en rioolproblemen veroorzaken. Op van alles wat we hierboven hebben genomend, kunnen we stellen dat het van het grootste belang is dat we met zijn allen onze rol begrijpen om het milieu te beschermen. Door bewust te zijn en te blijven van wat we niet in het riool mogen laten komen, kunnen we bijdragen aan het behoud van de gezondheid van ons rioleringssysteem en de waterwegen om ons heen. Kiezen voor de juiste afvalverwijderingsmethoden is een stap in de goede richting van een schonere en duurzamere toekomst.

Meer blogs

Meer goede tips voor in en rond je woning, vind je in dit blogoverzicht.