Het is dan eindelijk zover! Het lange wachten is voorbij, jouw nieuwe stulpje wordt opgeleverd. Vaak letten we niet goed op bij de oplevering, omdat we er zo snel mogelijk in willen. Dat is eigenlijk niet in jouw eigen voordeel. Wij geven je tips waar je op moet letten bij de oplevering!

Meer- en minderwerklijst

Loop de meer- en minderwerklijst af en bekijk of alle werkzaamheden volgens afspraken is uitgevoerd. Alle veranderingen die tijdens de bouw aan de orde zijn gekomen staan op deze lijst. Voor meerwerk moet je extra betalen (een extra kozijn, een verplaatste muur, andere badkamertegels etc.) en voor minderwerk (de keuken die casco wordt opgeleverd) kun je geld terugkrijgen. De aannemer heeft tijdens de bouw een lijst bijgehouden zodat je alles goed kunt checken.

En dan kan het echte testen beginnen! Doen de kranen het goed, spoelt het toilet door, is alles netjes afgekit en sluit het aanrechtblad netjes aan op de muur? Zit de kit goed bij alle tegels, de douchebak, het bad, de raamkozijnen en wasbakken? Doet alle elektra het naar behoren (oven, fornuis, stopcontacten, afzuiging, etc.)? Dit zijn allemaal voorbeelden waar je zeker op moet letten tijdens de oplevering.

Gebreken tijdens oplevering

Mochten er nou toch eventuele gebreken tijdens de oplevering naar voren komen, dan leg je die samen met de aannemer vast in een opleveringsrapport. Wanneer je het opleveringsrapport ondertekent, verklaar je dat je de woning accepteert met uitzondering van de genoemde gebreken. De aannemer moet het opleveringsrapport ook ondertekenen. Hiermee verklaart hij dat hij de opleveringsproblemen binnen drie maanden repareert. Na ondertekening ontvang je de sleutel en kun je het huis eindelijk gaan inrichten!

Mocht je geen nieuwbouw hebben gekocht, maar wil je weten in welke staat het huis verkeerd? Dit kan je zien door een eventuele VvE en kijk dan vooral naar het MJOP. Ook kan je een bouwkundige keuring uit laten voeren.