Wist u dat een ieder slechts 30 jaar hypotheekrenteaftrek mag genieten van financieringen die zijn afgesloten t.b.v. de eigen woning. En wist u dat de rente over een doorlopend krediet of een persoonlijke lening ook fiscaal aftrekbaar is, indien deze is gebruikt t.b.v. de eigen woning? Nee? Hieronder hebben wij een aantal tips uitéén gezet die erg belangrijk zijn om in het achterhoofd te houden wanneer je een woning gaat kopen.  

Hypotheek Tip 1 

Kijk vooral bij het bepalen van de voordeligste hypotheek niet alleen naar de hypotheekrente, maar vooral naar de totale maandlast. Immers een lage maandlast bestaat uit rente en premie. Dus soms kan het best zo zijn, dat u met een hogere rente, maar een lagere premie toch voordeliger uit bent. Premie is niet fiscaal aftrekbaar, rente wel. Informeer ook zeker naar de mogelijkheden voor nationale hypotheek garantie (NHG).  

Hypotheek Tip 2 

Sluit uw hypotheek af bij een onafhankelijk financieel advies organisatie die met een groot aantal geldverstrekkers en banken samenwerkt. Als u een advies verkrijgt bij een bank, zult u een advies krijgen met slechts de producten van die instelling. Een onafhankelijk tussenpersoon, kan verschillende producten van verschillende aanbieders samenvoegen. Zie het als een financiële supermarkt. 

Hypotheek Tip 3 

Vergelijk meerdere partijen en meerdere alternatieven met elkaar. En beslis vooral niet te snel. Ga vooral niet meer dan 3 adviesgesprekken aan. Immers, als deze 3 adviseurs goed naar u hebben geluisterd, zouden ze alle 3 met dezelfde oplossing moeten komen. Met meer dan 3 gesprekken raakt u het overzicht en de uiteindelijke doelstelling kwijt. 

Hypotheek Tip 4 

Kijk niet alleen naar de laagste maandlast, maar vooral ook naar de hypotheekvoorwaarden. Over het algemeen kennen de meeste voordeligste hypotheekrentes beperkende voorwaarden en boeteclausules. Dit hoeft niet nadelig te zijn, als u maar weet wat de evt. risico’s zijn. 

Hypotheek Tip 5 

Ga niet slechts op zoek naar de goedkoopste financieel tussenpersoon. Maar kijk goed naar wat een financieel tussenpersoon voor zijn geld doet. Wat is zijn toegevoegde waarde, wat is zijn kennis, waarbij kan men u helpen en verkrijgt u naast een compleet financieel advies goede service.  

[Text Wrapping Break]Informeer en vraag advies 

Ga jij binnenkort een woning kopen? Laat je dus goed voorlichten door enerzijds een financieel expert en daarbij ook een aankoop- en/of verkoopmakelaar. Zo voorkom je problemen en maak je de juiste keuzes. Denk aan het voorlopige koopcontract, ontbindende voorwaarden en natuurlijk planning bij de notaris.