Er is niet fijner dan genieten van de warmte van knisperend houtvuur in huis tijdens de koude wintermaanden. Je wilt alleen wel dat dit efficiënt en veilig gebeurd. Daarbij is het handig om enige kennis hierover te hebben. In dit artikel delen we vijf tips om veilig en efficiënt om te gaan met het stoken van een houtkachel

Het gebruik droog hout

Het gebruik van droog hout is essentieel voor het efficiënt stoken van vuur. Voordat je hout gaat stoken, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het hout volledig gedroogd is. Dit kan door het hout minimaal een jaar te laten drogen op een vochtvrije, geventileerde plek. Vochtig hout zorgt namelijk voor meer rook en creosoot (een teerachtige substantie die zich kan ophopen in het rookkanaal), wat zorgen voor een slechte verbranding en gevaarlijke situaties.

Zorg voor voldoende ventilatie

Het is van groot belang dat er goede luchtcirculatie aanwezig is bij het stoken van een houtkachel. Er moet voldoende zuurstof worden aangevoerd. Dit kan door de luchtinlaat van de kachel open te zetten. Te weinig zuurstof in de kachel kan zorgen voor onvolledige verbranding, wat weer leidt tot een ophoping van koolmonoxide. Dit kan zeer gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Daarnaast is het belangrijk dat de rook goed afgevoerd kan worden. Hiervoor is regelmatig controle op verstoppingen noodzakelijk.

Plaats de kachel op een veilige plek

Als je kiest voor kachels kopen is het belangrijk dat de houtkachel op een veilige plek komt te staan, omdat de kachel erg warm wordt. Zorg ervoor dat er voldoende afstand zit tussen brandbare materialen, zoals gordijnen, meubels, vloerkleden, en de houtkachel. Plaats de kachel ook niet te dicht bij muren of  andere objecten, zodat er genoeg ruimte is voor ventilatie en dat de warmte goed verspreid kan worden.

Gebruik de juiste hoeveelheid hout

Bij het stoken van een houtkachel is de juiste hoeveelheid hout gebruiken van groot belang. Het gebruik van te weinig hout kan leiden tot onvolledige verbranding, terwijl te veel hout kan zorgen voor oververhitting en gevaarlijke situaties. Voeg daarom niet te veel of te weinig hout toe aan de kachel en houdt daarbij aan de aanbevolen hoeveelheid hout.

Reinig regelmatig de kachel en het rookkanaal

Regelmatige reiniging van de houtkachel en rookkanaal is essentieel om ervoor te zorgen dat het efficiënt en veilig blijft werken. Na het gebruik van de houtkachel is het belangrijk om regelmatig de asresten te verwijderen. Laat daarnaast het rookkanaal minimaal één keer per jaar controleren en reinigen door een professionele schoorsteenveger. Creosoot kan zich namelijk ophopen in het rookkanaal en kan leiden tot een schoorsteenbrand, wat zeer gevaarlijk kan zijn.