Wanneer je een hypotheek gaat afsluiten zijn er ontzettend veel dingen waar je rekening mee moet houden. Zo zijn er dingen in je eigen situatie waar je aan moet denken. Ga je bijvoorbeeld met pensioen of met ouderschapsverlof en weet je dat je een tijdje minder gaat verdienen? Dan moet hier natuurlijk rekening mee worden gehouden bij het bepalen van de hoogte van je hypotheek. Ook factoren als de arbeidsmarkt moeten goed bekeken worden. Als je bij een bedrijf werkt waar binnenkort wellicht veel mensen ontslagen gaan worden, kun je wellicht beter nog even wachten met het afsluiten van je hypotheek. Naast dit soort meer interne factoren, spelen externe factoren ook een grote rol. Zo is bijvoorbeeld hypotheekrente van groot belang. Je wilt natuurlijk een hypotheek afsluiten tegen een zo laag mogelijk rentepercentage. Dit rentepercentage is meestal 10 jaar vast en kan daarna weer veranderd worden. In sommige gevallen is het verstandig om daarna je hypotheek om te zetten tegen een lager rentepercentage. Dit heet het oversluiten van je hypotheek. Hier gaan we in dit artikel verder op in.

Wat is het oversluiten van je hypotheek?

Zoals als eerder genoemd zet je bij het afsluiten van je hypotheek het rentepercentage voor een aantal jaar vast. Het is reëel dat dit percentage over de jaren verandert. Wanneer dit rentepercentage daalt, kan het interessant zijn om je hypotheek over te sluiten. Dit betekent dat je het lopende rente contract beëindigd en overstapt naar een lagere hypotheekrente.

Welke kosten komen hierbij kijken?

Een hypotheek oversluiten is natuurlijk niet gratis. Oversluiten hypotheek berekenen werkt anders bij elke bank en in elke situatie. Het hangt namelijk af van verschillende factoren. De hoogte van je oversluitkosten hangt af van het moment waarop jij dit wilt doen en bij welke bank je aangesloten zit. Het kan bijvoorbeeld zijn dat deze kosten bij vanbruggen.nl een stuk lager liggen dan bij andere hypotheekverstrekkers. Er zijn echter wel een aantal standaard kosten die iedereen moet betalen. Dit zijn taxatiekosten, kosten voor de notaris, advies- en bemiddelingskosten, kosten voor het afkopen van je hypotheek en oversluitkosten voor het meefinancieren. Kosten voor het afkopen van je hypotheek worden ook wel een boeterente genoemd. Dit is het bedrag is de rente die je af koopt als je eerder van je hypotheek af wilt dan je rentevaste periode. Aan het oversluiten van een hypotheek zitten echter ook erg veel financiële voordelen. Kijk altijd goed of er in jouw situatie meer baten dan lasten zijn bij het oversluiten van een hypotheek.