Bloemen zijn leuk om te krijgen of te geven, maar helaas vaak niet zo duurzaam. Van tulpen tot Begonia, niet geschikt voor het milieu. Een bosje uit de verwarmde kas of van ver ingevlogen met het vliegtuig heeft een flinke klimaatimpact. Daarnaast zijn er problemen door watergebruik en bestrijdingsmiddelen. Waar kun je op letten als je een bloemetje koopt? Een bosje vollegronds bloemen – uit het Nederlandse veld – is de beste keuze voor het klimaat. De CO2-uitstoot van bloemen schiet vooral omhoog door verwarming en belichting in de kas, teelt op potgrond (veen) of door het invliegen. Via keurmerken kun je letten op bestrijdingsmiddelen, watergebruik en arbeidsomstandigheden.

Energiegebruik door het jaar heen

Hoeveel energie nodig is voor de teelt van bloemen hangt van het seizoen af. In de winter is er meer energie nodig en komen bloemen meestal uit de verwarmde kas of uit Afrika. Bloemen uit de verwarmde kas of ingevlogen met het vliegtuig kun je voor het klimaat beter vermijden. In de winter scoort de tulp het beste voor het klimaat. De rest van het jaar groeien verschillende bloemsoorten ook buiten op de Nederlandse velden. Als ze in het seizoen zijn, scoren de Nederlandse zonnebloem, gladiool, guldenroede, lelie en chrysant goed voor het klimaat. Vooral in de zomer heb je veel bloemenkeuze zoals vrouwenmantel, akelei, Tulpen. Er blijft dus het hele jaar genoeg te kiezen als je rekening wilt houden met het klimaat.

Bestrijdingsmiddelen kunnen een grote dooddoener zijn

De klimaatimpact door kasverwarming en vervoer is niet het enige probleem bij de teelt van bloemen en potplanten. Bestrijdingsmiddelen, watergebruik en mest zorgen ook voor milieuproblemen. Er wordt onderzoek gedaan naar deze problemen bij de bloementeelt, maar er is nog weinig informatie over verschillen tussen bloemensoorten. Over meststoffen die in grondwater, sloten en rivieren terechtkomen, en waterschaarste (zeker bij Afrikaanse bloemen) is weinig informatie. Bij de teelt van sommige bloemen worden veel bestrijdingsmiddelen gebruikt. Bij sierteelt is het vaak nog moeilijker om zonder bestrijdingsmiddelen te werken dan bij voedsel. En voor de export mag er geen enkel insect op de planten aanwezig zijn.