Hoewel de wereld in rap tempo moderniseert en de technologie niet stilstaat, grijpen veel mensen nog altijd terug op elementen van vroeger. Het kan dan gaan over vintage kleding of meubels, maar ook over huizen in oude bouwstijlen. Vroeger waren de huizen anders gebouwd dan tegenwoordig en vaak ook groter. Een herenhuis is een woning die dit historische karakter vaak goed belichaamt en is daarmee een populaire keuze onder welgestelde mensen die een groot en statig huis willen om in te wonen. We bespreken hier de voor- en nadelen en beantwoorden de vraag: is het bouwen of kopen van een herenhuis nog de moeite waard?

Voordelen van (het bouwen van) een herenhuis

Een herenhuis is een groot, statig en ruim type huis dat een prettige woonervaring oplevert voor met name gezinnen. Een herenhuis heeft vaak veel kamers. Dit is prettig voor mensen die veel thuis (willen) zijn, omdat je daarmee naast ruimte voor een woonkamer en slaapkamer(s) ook ruimte hebt voor een werkkamer of een zitkamer, mogelijk zelfs voor een gastenverblijf! Natuurlijk kan er ook gekozen worden voor een hobbykamer. Kortom: een bijzonder veelzijdig huis waar je alles van jezelf in kwijt kunt. Daar komt bij dat de woning van buiten ook erg groot is en daarmee statig aandoet: mensen die langsrijden zullen zeker onder de indruk zijn van je woning.

Nadelen van (het bouwen van) een herenhuis

Het klinkt als een droom, maar een nieuw huis bouwen kent wel enkele uitdagingen en ook beperkingen. Zo is een herenhuis niet altijd geschikt voor kleine huishoudens. Zeker voor iemand die alleen is kan een herenhuis overdadig zijn en een gevoel van leegte creëren. Een alleenstaand iemand zal namelijk maar de helft van de kamers gebruiken. Onderverhuur is een optie mits toegestaan, maar is zeker niet ideaal. Herenhuizen zijn veel meer geschikt voor middelgrote tot grote gezinnen. Daarnaast is er veel ruimte nodig voor het bouwen van een herenhuis, dit veelvoud aan land kost vaak ook veel geld. Het kopen van een herenhuis kan goedkoper zijn, maar is dat niet altijd. Wanneer de huidige bewoner er een groot stuk land met tuin bij aanbiedt, waar je zelf geen behoefte aan hebt, ben je duurder uit dan voor een kleiner stuk land waarop je je huis zelf bouwt.