Tips om optrekkend vocht aan te pakken

Komt het behangpapier in jouw woning los? Of merk je dat het pleisterwerk afbladdert, de plinten loslaten, er een muffe geur hangt of er schimmel ontstaat? Dit kan allemaal wijzen op een vochtprobleem, namelijk optrekkend vocht. Mocht je optrekkend vocht in jouw woning hebben, dan kun je hier beter zo snel mogelijk iets tegen laten doen. Optrekkend vocht kan namelijk veel schade veroorzaken aan de pleisterlagen. Ook is het slecht voor het leef-, woon- en werkklimaat. Maar optrekkend vocht kun je niet zomaar bestrijden. Daarom geven wij je een aantal tips om optrekkend vocht in jouw woning aan te pakken.

Inspecteren

Om optrekkend vocht tegen te gaan, kun je het beste een specialist in vochtwering inschakelen. Allereerst zal een specialist een inspectie uitvoeren, zodat goed in kaart gebracht kan worden wat er precies aan de hand is. Uit de inspectie komt naar voren wat de beste oplossing is tegen het optrekkende vocht in jouw muren. Moeten de pleisterlagen worden weggehakt? Dan wordt gekeken hoe stofvorming voorkomen kan worden.

Injecteren

Je wilt natuurlijk het optrekkende vocht zo snel mogelijk een halt toeroepen. Om te voorkomen dat optrekkend vocht nog meer schade maakt, zijn er injecties. Met injecties onder lage druk kan een specialist in vochtwering ervoor zorgen dat de stenen geen vocht meer kunnen opzuigen. Dit wordt ook wel een capillaire werking genoemd.

Saneren van de pleisterlagen

Om van het optrekkende vocht af te komen, laat je de pleisterlagen saneren. Omdat het vocht het pleisterwerk aantast, moet het pleisterwerk tot anderhalve meter rond het vochtprobleem vervangen worden. Dit geldt ook voor jouw vloer. Hierdoor kun je zoutuitbloei voorkomen. Om optrekkend vocht aan te pakken, moet je een specialist in vochtwering de ruimte geven. Moer de ruimte worden leeggehaald? Lees hier hoe je dit doet.