Execution only

Met de gekte tegenwoordig op de huizenmarkt, zijn de hypotheekadviseurs erg druk. Wat als je nu zelf je hypotheek wilt afsluiten? Dan kun je een zogenoemde hypotheek Execution Only afsluiten. Bij een execution only heb je zelf de touwtjes in handen. Een execution only is dus een interessante optie om te onderzoeken wanneer je op eigen benen wilt staan. Je kunt immers volledig zelf een hypotheek afsluiten, rechtstreeks bij de verstrekker. Wat is dit nu eigenlijk en wat betekent dit voor mij als koper?

Wat is een execution only hypotheek?

Een execution only hypotheek betekent het afsluiten van een hypotheek zonder tussenkomst van een financieel adviseur.  Je betaalt alleen voor de uitvoering, de zogenoemde execution. Je hoeft dan ook geen adviseurskosten te betalen. De aanvraag van een execution only hypotheek gaat erg gemakkelijk via het internet. Je vult je gegevens in, je maakt de keuzes en klikt op de knop afsluiten. Wanneer je toch kiest voor een execution only, dan zijn er een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen. Je wordt bijvoorbeeld getoetst met een kennis- en ervaringstoets, deze toets moet je doen om te testen of je over genoeg kennis beschikt om onafhankelijk een hypotheek af te sluiten.

Execution only

Voor wie is een execution only hypotheek geschikt?

Hoewel het gemakkelijk is om het op deze manier af te sluiten, is dit niet voor iedereen mogelijk. Wanneer je ouder dan 52 bent en dit je eerste koophuis is, dan wordt deze hypotheek afgeraden. Daarnaast wordt deze hypotheek minder snel verstrekt aan kopers ouder dan 57 jaar, dit in verband met de lange aflossingstermijn. Hoewel het onderzoek gepuzzel is en het uitzoeken tijd kost, is deze hypotheek een interessante mogelijkheid om eens beter te bekijken. Een verstandige keuze maken is belangrijk, aangezien je een product afsluit waar je aan voor een lange periode financieel aan vast zit.