Vloeren die gemaakt zijn van kalkhoudend natuursteen zoals marmer, hardsteen en travertin kunnen door gebruikssporen al snel een doffe uitstraling krijgen. Wil je jouw doffe stenen vloer opknappen, zodat het er weer uitziet als nieuw? Dan kun je ervoor kiezen om de vloer te laten polijsten of kristalliseren. In dit artikel vertellen we meer over deze twee behandelingen.

Polijsten

Polijsten is een techniek waarbij gebruikssporen zoals looppaden en krasjes worden verwijderd. In de eerste fase wordt de vloer licht opgeschuurd waardoor de structuur van de natuursteen opent en krasjes verwijderd worden. De vloer ziet er na deze fase mat uit en is erg kwetsbaar. In de tweede fase wordt de vloer daadwerkelijk gepolijst waardoor de vloer weer aansterkt. Hierna wordt de vloer nogmaals gepolijst, dit keer met een fijne diamantpad. Na deze drie fasen is jouw vloer weer als nieuw en glanst het als nooit tevoren.

Na het polijsten kun je ervoor kiezen om de vloer extra hard en glanzend te maken door het te laten kristalliseren. Ook kun je er, indien jouw vloer geschikt is, voor kiezen om de vloer alleen te laten kristalliseren.

Kristalliseren

Heeft jouw stenen vloer in de loop der tijd een doffe uitstraling gekregen? Dan is het laten kristalliseren van de natuursteen wellicht een oplossing. Door het kristalliseren van de natuurstenen vloer krijgen de tegels namelijk een hogere glansgraad en een hardere toplaag. Goed om te weten is dat jouw vloer voor een dergelijke behandeling moet voldoen aan de volgende eisen:

-De natuursteen moet een hoge kalkwaarde hebben
-De vloer moet egaal zijn. Bevat de vloer oneffenheden die dieper liggen of juist omhoog staan? Dan is de kans groter dat deze plekjes tijdens het kristalliseren dof blijven.

Bij het bepalen of kristalliseren de juiste behandeling voor jouw vloer is, wordt er ook gekeken naar de eerdere bewerkingen. Het is daarom belangrijk dat je weet of jouw vloer eerder verzoet of bijvoorbeeld gepolijst is. Tijdens het kristalliseren van jouw vloer wordt de toplaag behandeld met behulp van speciale polijstpoeder én een éénschijfmachine. Het resultaat? Een glanzende en extra sterke vloer.

Goed om te weten: het verschil tussen de stenen vloer laten kristalliseren of polijsten is niet zozeer het resultaat maar de methode. Heb je moeite met een keuze maken? Dan kun je het best contact opnemen met een professional.

Naamloos

Met welke behandeling zou jij jouw stenen vloer willen opknappen?