Met een houten vloer krijgt je interieur een unieke uitstraling. Voor welke stijl en welke houtsoort je ook kiest; er zal geen enkele andere vloer in de wereld te vinden zijn. Dat komt doordat hout een natuurlijk materiaal is. Dat heeft zijn eigen tekening, kleur en karakter. Om houten vloeren mooi te houden moet je er veel energie in stoppen. Het hout is geolied of voorzien van een laag hardwax. Dat is meestal al voorafgaand aan het leggen gedaan. Toch vraagt zo’n vloer best veel onderhoud voordat hij de mooiste uitstraling krijgt.

Onderhoud van nieuwe houten vloeren

Een nieuwe houten vloer is na het leggen nog niet verzadigd met olie of hardwax. Om dit te bevorderen moet de vloer in het eerste jaar elke 2 maanden met was worden ingezeept. Maar dat is nog niet alles wat er aan onderhoud moet worden gedaan. De bijzondere houten toplaag zal in de loop der tijd lelijk worden door slijtage. Daarom moet een houten vloer na 8 tot 10 jaar worden geschuurd. Daarna krijgt hij een nieuwe laag olie of wax. Het resultaat van het schuren is fantastisch, maar het is wel een flinke klus.

Levensduur

Het is bekend dat de levensduur van houten vloeren afhankelijk is van de mate van onderhoud en van de slijtage. Toch zijn het vloeren die 30 tot 50 jaar mee kunnen gaan. Langer gaat niet. Dat komt doordat de toplaag van het hout een dikte heeft van maximaal 4 millimeter. Tijdens het eens per 10 jaar schuren wordt daar iets meer dan een halve millimeter vanaf gehaald. Het gevolg is dat je een houten vloer in totaal niet vaker dan maximaal 5 keer kunt schuren, want daarna is de toplaag verdwenen. Een houten vloer gaat desondanks een stuk langer mee dan laminaat of PVC vloeren.

Prijs van hout

Houten vloeren worden meestal gemaakt van eikenhout of van andere harde houtsoorten. Die hardheid is nodig om te voorkomen dat het oppervlak snel beschadigt door stoelpoten of het lopen met naaldhakken. De gebruikte houtsoorten zijn behoorlijk duur. De prijs van een houten vloer zal nog verder stijgen als je kiest voor een kwaliteit hout waar geen noesten in zitten. Bij deze zogeheten AB Select kwaliteit worden alleen de lagen zonder noesten gebruikt. Bij ABC kwaliteit, ofwel rustiek, zijn kleine noesten toegestaan. En bij ABCD, extra rustiek, wordt al het hout van een boomstam gebruikt.

Een houten vloer leggen

Er is veel vakmanschap en speciaal gereedschap vereist voor het leggen van houten vloeren. Je kan kiezen voor een zwevende vloer, een verlijmde vloer en een vloer op rachels. Daarnaast zijn er variaties mogelijk in de lengte en breedte van de planken, de aanwezigheid van groeven, of kan gekozen worden voor een visgraat motief. Er is veel ervaring nodig om een houten vloer zo te leggen dat die goed in het interieur past. Ook technisch is er kennis nodig om een vloer zo te leggen, dat het niet kraakt als je eroverheen loopt. 

Tip: LAB21.nl