Een levend sedum dak biedt tal van voordelen voor elk landschaps- of bouwproject. Zolang het maar goed gebouwd is. In dit artikel kijken we naar groendakconstructies en hoe je een duurzaam levend dak kunt bouwen.

Een holistische benadering van groendaken

Een levend dak is als een huwelijk tussen techniek en ecologie. De planten moeten passen bij het gebouw (juiste plant, juiste plek!) en het gebouw moet passen bij de planten. En dan bedoel ik niet alleen visueel!

Sedum dak op gebogen dak van een herdershut

Zie een groendak als een gigantische plantenbak – en dat is het ook. Het moet een goede drainage hebben, het groeimedium en de wortels kunnen houden waar ze horen, voldoende water vasthouden om de groei te ondersteunen EN een goede toegang hebben voor onderhoud. Tegelijkertijd moet het gebouw of de constructie waarop uw dak staat, het gewicht van de opbouw van het groendak kunnen dragen en de belasting aankunnen. Dat wil zeggen sneeuw, wind en onderhoudsmensen.

Draagvermogen

Ongeveer 120 kg per vierkante meter voor een ondiep sedumdak, oplopend tot 250 kg per vierkante meter voor een wilde bloemendak met een substraatdiepte van 150 mm

Helling

Hoe gaat u materialen en water vasthouden? Voor een sedumdak is een helling tot 10 graden haalbaar. 15 graden is te doen, maar het dak heeft extra onderhoud nodig om het er mooi uit te laten zien. Platte daken zijn geweldig, maar alleen als er een lichte daling is om de afvoer mogelijk te maken.

Aspect

Hoeveel daglicht ontvangt het dak? Is het blootgesteld aan harde wind? Heeft hij extra onderhoud nodig om in de herfst vallende bladeren te verwijderen? Hoe u uw dak positioneert, bepaalt welke plantensoorten erop zullen gedijen en heeft ook invloed op het onderhoudsbudget.

Afvoer

Overtollig regenwater MOET makkelijk weg kunnen. U bouwt een groendak – geen vijver!

Waterdichtheid

De opbouw van het groendak is niet waterdicht. Uw structuur moet waterdicht worden gemaakt om intact en in goede staat te zijn voordat u begint. Het is ZEER moeilijk om reparaties uit te voeren als de groendaklagen eenmaal op hun plaats zijn

Rand

Wat zorgt ervoor dat uw groeimedium niet van het dak afspoelt? Elk project heeft een soort rand nodig, of het nu een opstand, een op maat gemaakte houten rand of een kant-en-klare aluminium rand is. Wat u ook kiest, het moet een vrije afvoer mogelijk maken en windopheffing voorkomen. Voor grotere of hogere groendaken is een vorm van valbeveiliging essentieel.