Tips voor een overkapping in een kleine tuin
Een kleine tuin betekent niet dat je moet inleveren op comfort en stijl. Met een slim ontwerp en doordachte keuzes kun je ook in beperkte buitenruimte genieten van de voordelen van een overkapping. Hier zijn enkele handige tips om het beste uit een kleine tuin met een overkapping te halen.

1. Meet de ruimte zorgvuldig op

Voordat je een kleine overkapping kiest, meet je de beschikbare ruimte zorgvuldig op. Noteer de afmetingen en denk na over welke functies je in de overkapping wilt integreren. Door een duidelijk beeld te hebben van de beschikbare ruimte, voorkom je dat de overkapping de hele tuin domineert.

2. Kies voor lichtdoorlatende materialen

Om een gevoel van ruimte te behouden, kies je voor lichtdoorlatende materialen voor de overkapping. Transparante dakpanelen of een lichte, neutrale kleur van het dak helpen natuurlijk licht binnen te laten en voorkomen dat de ruimte er benauwd uitziet.

3. Optimaliseer de verticale ruimte

Maak gebruik van de verticale ruimte om de beperkte grondoppervlakte te compenseren. Hangende plantenbakken, wandplanken en decoratieve hangers voor verlichting kunnen allemaal bijdragen aan het benutten van de hoogte. Hierdoor blijft de vloer vrij voor andere activiteiten.

4. Functionele opbergruimte

Gebruik de ruimte onder de overkapping slim door functionele opbergruimte toe te voegen. Klapbare kisten, banken met ingebouwde opbergruimte of wandplanken bieden plaats aan tuinspullen zonder extra ruimte in beslag te nemen.

5. Groen doet goed

Integreer groen in de kleine tuin om een gevoel van frisheid en levendigheid toe te voegen. Hangende planten, verticale tuinen of compacte potten met bloemen dragen bij aan een gezellige sfeer zonder kostbare ruimte in te nemen.

Geniet van je kleine overkapping!

Een kleine tuin met een overkapping kan een oase van rust en ontspanning worden met de juiste aanpak. Door slim gebruik te maken van de beschikbare ruimte en te kiezen voor compacte en multifunctionele elementen, creëer je een gezellige buitenruimte die perfect past bij jouw wensen en behoeften. Laat je creativiteit de vrije loop en geniet van elke vierkante meter van je kleine, maar fijne tuin! Lees ook: Filosoferen in de tuin.