Veilig stoken is een belangrijke zaak. Wie dit niet doet loopt direct levensgevaar. Zaken zoals het inschakelen van een schoorsteenveger en het zorgen voor de juiste brandstof zijn van groot belang om er goed mee om te spreken. Misschien heeft u hier nog nooit bij nagedacht. Daarom is het goed om op deze plek eens naar enkele belangrijke tips te kijken. Zo kunt ook u het stoken veel veiliger aanpakken.

Het juiste hout gebruiken

Het is in de eerste plaats belangrijk om met het juiste hout aan de slag te gaan. Dit is droog hout. Wie nat hout stookt, kan veel problemen met creosoot krijgen. Dit is een substantie die vlam kan vatten. Dat betekent dus dat het bij elke volgende keer stoken net iets gevaarlijker kan worden. Het is dus beter om met droog hout te stoken omdat dit een schoorsteenbrand kan helpen voorkomen. Dit is precies wat nodig is.

De schoorsteen goed onderhouden

Goed schoorsteenonderhoud is ook van groot belang. Het is slim om met regelmaat de schoorsteenveger langs te laten komen. Afhankelijk van de mate van gebruik moet dit eens per jaar of vaker. Naast creosoot zijn er ook allerlei andere gevaren in de schoorsteen, denk aan takjes van vogelnestjes en dergelijke. Door de schoorsteen te laten vegen wordt dit weggenomen en levert het geen problemen op. Een erkende professional kan op die manier dus bijdragen aan het voorkomen van heel veel problemen.

Ideale plaatsing nazien

Wanneer u kijkt naar de schoorsteen op uw dak, staat die dan wel op de juiste plek? Het is belangrijk dat deze in de nok van het dak is aangebracht. Dit zorgt namelijk voor de beste trek. Wat weer de zekerheid biedt dat er veilig gestookt kan worden. Daarom is het altijd zaak om te bekijken of dit wel goed gedaan is, of dat er misschien nog iets aan te verbeteren valt. De schoorsteen specialist kan hierbij altijd goed van dienst zijn.