Groene energie

Energie is verkrijgbaar in verschillende soorten en maten, zoals grijze en groene energie. Dit gaat niet over de kleur van de energie, maar over de manier waarop het wordt opgewekt. Energie kan namelijk op verschillende manieren worden opgewekt. Waar energie vroeger op een grijze manier, met behulp van fossiele brandstoffen werd opgewekt, wordt er nu steeds meer gebruik gemaakt van duurzame energiebronnen. Op deze pagina lees je meer over deze groene energie. 

Groene energie

Groene energie: wat is het precies?

Groene energie is energie dat wordt opgewekt met duurzame energiebronnen. Hierbij kun je denken aan het opwekken van energie met  zonnepanelen, windmolens of met behulp van waterkracht. De naam ‘groene energie’ gaat dus niet over wat voor kleur de energie heeft, maar de manier waarop het wordt opgewekt. Groene energie is een stuk beter voor het milieu, omdat er gebruik wordt gemaakt van onuitputtelijke bronnen. Ook zorgen deze bronnen voor een stuk minder uitstoot. 

Hoe werkt het opwekken van groene energie?

Zoals hierboven al is aangegeven, kan groene energie op verschillende manieren worden opgewekt. De meest gebruikte manieren bij Nederlandse huishoudens zijn het opwekken van stroom met behulp van zonnepanelen. Deze panelen zetten de zonne-energie via zonnecellen om in stroom die je direct kunt gebruiken. Daarnaast heeft Nederland ook meerdere windmolenparken die dagelijks een grote hoeveelheid duurzame stroom opwekken. Een andere veelgebruikte techniek is door met behulp van waterkracht energie op te wekken. Echter, is deze methode minder effectief in Nederland vanwege de kleine hoogteverschillen in ons land.

Voordelen van groene energie

  • De zon, water en windkracht zijn onuitputtelijke energiebronnen
  • Het opwekken van groene energie is minder schadelijk voor het milieu
  • Groene energie is op de lange termijn voordeliger om op te wekken
  • Groene energie draagt als je een eigen onderneming hebt bij aan een duurzaam imago

Hoe weet je of je energie wel echt ‘groen’ is?

Je kunt pas spreken van groene energie wanneer de bron waarmee het wordt opgewekt niet vervuilend is. Dit is bij fossiele brandstoffen wel het geval. De energieopwekking met behulp van organische materialen, zoals hout uit duurzame bossen valt niet ondere groene energie. Dit komt omdat deze bronnen wel schade toedienen aan het milieu.

Maar hoe kun je nou zien of je energie wel echt groen is? In Nederland wordt er gewerkt met zogenaamde Garanties van Oorsprong (GvO’s). Dit zijn certificaten die garantie bieden voor de bron en de plaats waar de energie is opgewekt. Zo ben je er zeker van dat je groene energie afneemt.